asist. dr. Ana Kavčič Pucihar je pod mentorstvom izr. prof. dr. Branke Rotar Pance 1. 2. 2019 z doktorsko disertacijo “Učiteljeve strategije poučevanja pri individualnem inštrumentalnem pouk flavte v glasbenih šolah” zaključila interdisciplinarni doktorski študij humanistike in družboslovja na oddelku glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Akademija za glasbo jo je v decembru 2018 izvolila v naziv asistentka za področje specialne didaktike inštrumentov in petje – pihala.
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala (1999) in zaključila umetniško specializacijo (2001) v razredu zasl. prof. Fedje Rupla, kjer je pod njegovim mentorstvom in somentorstvom izr. prof. dr. Branke Rotar Pance leta 2011 zaključila znanstveni magisterij s temo “Celostno poučevanje flavte za 7-letne učence”.

Iz magistrske naloge izhajajoči učbenik Igramo se flavto, ki sta ga zasnovala z Blažem Puciharjem, je sprejet v slovenski učni načrt za flavto. Angleški prevod omenjenega učbenika, Fluting Stars, se je uvrstil med zmagovalce mednarodnega tekmovanja Newly Published Music Competition 2016, v kategoriji učbenikov za flavto ameriške zveze flavtistov National Flute Association v San Diegu/ZDA.

Ana Kavčič Pucihar je bila leta 2015 prejemnica Fulbrightove štipendije. V polletnem bivanju v ZDA je kot Fulbright Visiting Scholar na Boise State University, University of Puget Sound in Pacific Lutheran University, raziskovala učinkovite strategije poučevanja v inštrumentalnem pouku flavte, predavala in koncertirala.
Leta 2015 je prejela prestižno Gerbičevo nagrado za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja.

O različnih tematikah s področja didaktike flavte predava in poučuje tako na številnih seminarjih po Sloveniji kot tudi v tujini. V soavtorstvu z izr. prof. dr. Branko Rotar Pance sta napisali izvirni znanstveni članek “Individualni pouk in načini poučevanja učiteljev flavte na posameznih učnih stopnjah v glasbeni šoli”, ki je bil leta 2017 objavljen v Reviji za elementarno izobraževanje.

Ana Kavčič Pucihar poučuje flavto na Glasbeni šoli Kamnik in v okviru svoje zasebne glasbene šole Glasbénium.
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot asistentka predava predmet Specialna didaktika pouka pihal I in II.